Aed

Aed

Tuesday, June 4, 2013

Mured kasvuhoones - väetatud ökotomatid. Kastmissüsteem tomatitele paigaldatud - kas ikka töötab?

Tomatid on nüüd kuu aega kasvuhoones kasvanud. Umbes paari nädalaga sain aru, et tomatid kosuvad liiga jõudsalt. Tomatite varred kasvasid liiga kiiresti hiidpaksuks ja tugevaks, lehed olid lopsakad nagu palmilehed… See pole omane ökotomatitele.


Jämedad tomatitaimed.

Kasvuhoone juuni algul 2013

Kui ise mulda kokku segasime, avastasin teisest partiist (kui Renee kasvuturvast juurde tõi), et kasvuturba sees on väikesed valged graanulid. Esimestes kasvuturba kottides seda näha polnud. Aga tundus, et ühes partiis oligi siis rohkem väetist ladestunud. Algul ma paki pealt koostist ei lugenudki - ma naiivselt arvasin, et tegu naturaalse turbaga. Alles tagantjärgi saan aru, et kui tahta päriselt ökotomateid kasvatada, peab tooraine juba algusest peale puhas olema. 

Hiljem kasvuturba pakendit uurides sain teada, et sellesse on juba lisatud N-P-K väetist ja lupja. Mina veel lisasin kasvuturbale, mustale mullale ja oma kompostile kanakakat ka. Niisiis on meie selle aasta tomatid üle väetatud, seepärast need ka nii jõudsalt kasvavad. See seletab ka tomatitaimede lehtede krussi keeramise (lugesin ühest raamatust, et üleväetamine võib põhjuseks olla). Aga lehtede keerdumine võis olla tingitud ka sellest, et külgvõrsed olin liiga suureks lasknud ning siis need korraga eemaldasin või siis ööpäevase temperatuuri liiga suurest kõikumisest või liiga kuivast või liiga niiskest mullast - ühesõnaga toob see tomatikasvatuse raamat kõikvõimalikke põhjuseid… 

Jälle see kasvuhoone ja tomatid on üks suur murelaps aias. Kogu aeg ma teen mingeid vigu, aga eks ma iga aastaga õpi midagi. 
Kirsstomatitel juba viljad küljes.

Kollane tomat.

Kardinal. Eelmisel aastal hiline, sel aastal varajane. 

Härjasüda

Kuna tomatitaimed kasvasid liiga kiiresti liiga jõuliseks, jäi ka ruumi kasvuhoones väheseks. Kui eelmisel aastal oli kasvuhoones 50 taime (neist 44 tomatid), siis sel aastal olime pannud 36 taime (neist 31 tomatid). 8 kirsstomatitaime lisaks olid ka kuni mai lõpuni veel kasvuhoones soojas.

Kui Renee kastmissüsteemi juuni esimesel nädalavahetusel paigaldama hakkas, selgus, et kõik taimed ei mahu ikkagi kasvuhoonesse ära. Ma ei suutnud otsustada, millist taime välja tõsta, kõigist oli kahju, kui need nii suureks olin kasvatnud. Kokku jäi kasvuhoonesse 29 tomatitaime ja 3 paprikat (2 paprikat viskasin juba minema, kuna lehetäid tulid taas). Lisaks on tomatite vahele mahutatud 3 potti basiilikut. Sel aastal olen sedavõrd targem, et ei pane enam basiilikuid tomatitega samasse potti, kuna need söövad tomatite toidu ära. 

Basiilikud kasvuhoones.
Paprika kasvuhoones. Juba päris suur (04.06.13)

Kastmissüteemi ehitas Renee kaks päeva. Sel aastal tellisime uue tilkkastmissüsteemi - sellel on igas potis oma keraamiline andur, mis mõõdab igas potist niiskust ning annab peenikesest voolikust vett peale siis, kui muld potis liiga kuivaks läheb. Kastmisüsteemi selline; müüakse ka Eesis, aga Renee tellis Saksamaalt (saab odavamalt).


Ma küll ei tea veel, kui töökindel see süsteem on. Peame veel õppima. Ma esimesel päeval hoidsin kraane liiga kahti (kuna tomatid olid hästi kuivad) ja lasin voolikutest juba 1000 liitrit vett läbi… Ja nagu ka eelmisel aastal, oleme me taas reisile minemas ning peame usaldama tomatid kastmissüteemi hoolde. Keerasin kraane natuke rohkem kinni ja vaatan veel homme, mis muutusi on.



Tilkkastmissüteemi otsik. Keraamiline osa käib mulla sees ja mõõdab mulla niiskust. Vajadusel annab vett juurde.

Õigesti paigaldatud tilkkastmissüteem.

Need tomatid jäid õue kasvama. Kuna voolikut ja tilkkastmissüteemi otsikuid jätkus, tõi Renee vee ka õuetomatitele. 

Juuni algul aias


Aia üldpilt juuni algul. Kõik on roheline.


Ees helerohelised taimed on kuumaasikad. Õitsevad juba umbes nädal aega. Pilt tehtud 04.06.13.

Üksikud maasikad õitsevad. Maasikataimed on sel aastal väga võimsaks kosunud (panin kevadel veidi kanakakat maasikapeenrasse).

Herneid külvasin kaks korda - sisemine ring külvatud umbes 3 nädalat hiljem.


Marjapõõsad juuni algul. Tagant ette - punane sõstar, must sõstar, tikker, must sõstar, punane sõstar (istutatud selles järjekorras, millal need meie aeda tulid).

Piparmünt juuni algul. Sellelt pildilt paistab ka, et peenrakastid on sel aastal pruuni värvi - Renee võõpas need pinotexiga üle.

Olen nädalaid jõudumööda tuhninud seal käru taga kompostihunnikus ja ühes aia ääres - olen lahti kaevanud umbes 100 m aiaäärt, kust eemaldasin umbrohu ja veidi kivist pinda ning kõdunenud kompostist tassin sinna uut mulda. Peale külvan muru. Renee viib umbrohu käruga meie Suurupi maale.


Hugo on veel oma õunapuust lühem. Talvel käisid metskitsed puud pidevalt närimas. Kartsin, et sellest ei saagi enam asja, aga vähemalt lehed on küljes. Õisi veel pole (04.06.13).


Sunday, June 2, 2013

Viljapäev ja juurepäev - ei tea, mis neist arvata...


Emme külvab ja istutab alati juure- või viljapäeval. Mina pole nendest päevadest kundagi kinni pidanud, teen oma toiminguid siis, kui aega on ja Hugo lubab. 

Kuigi ma neid juure- ja viljapäevi tõsiselt ei võtnud, hakkasin mõtlema, miks minu külvatud paprikad jätsid lihtsalt kasvu seisma. On seisnud ca 15-cm pikustena vähemalt kuu ja ei liigu kusagile poole. Siis mõtlesin, et äkki külvasingi valel päeval.

Kurgitaimed istutasin õue viljapäeval, 28. mail. Samal päeval külvasin aedoad. Järgmine päev oli juurepäev, siis külvasin porgandi ja peedi. Lisaks külvasin ära ka muud asjad, mis mul oli plaanis samasse peenrakasti panna - varsselleri, tilli ja koriandri (niisiis juba päevi eirates).
Kurgid Dolomiit - väga hea sort - vähe lehti ja palju vilju.