Aed

Aed

Friday, May 3, 2013

Tomatid 2013 kevadel


Tänavu külvasin tomatid pea kolm nädalat varem kui mullu - 07.03.13. Samas on kevad viivitanud tulemisega. Viimane lumi kadus meie aiast 21.04.13.

Külvasin järgmised sordid:
1. Favorit - väga suur punane tomat
2. Kollane suur tomat
3. Marmande - keskmised või suured viljad, suur saagikus, vähe lehemassi, sobib hästi sissetegemiseks
4. Oranz tomat - suur lihatomat
5. Härjasüda
6. Fatima - nagu Härjasüda, suur punane vili, magus-hapu tasakaalus
7. Black Cherri -  kõrge kirsstomat, mustjas-punased viljad. (Kasvusid mitte kärpida)
8.  Beefsteak ökoseemnest  - nagu Härjasüda, helepunane lihatomat
9. Striped Stuffer - punane piklik vili kollaste triipudega
10. Jõgeva Soridaretuse Visa F1 - varajane saagikas kõrgekasvuline hübriidsort
11. Kardinal(?) eelmisel aastal ise võetud seeme - suured otstes teravad helepunase viljalihaga hilised tomatid. Kestsid kõige kauem, sõime veel septembri lõpus
12. Madal kirsstomat
13. Kuldne kirsstomat
14. Black Cherri kõrge kirsstomat, mustjas-punased viljad. (Kasvusid mitte kärpida)
15. Vilma - madal kirsstomat


Tomatid külvatud. Õues veel paks lumi maas.

Vastkülvatud tomatid (07.03.13). Taga ühes karbis emme antud kirsstomatid, mis külvatud veidi varem.

Nädala pärast on karbikestes elu märgata. Kõik seemned ei idane sugugi sama kiiresti. Nt osad Härja südame seemned idanesid alles mitu nädalat hiljem. Ka samal päeval külvatud parika tärkas 15 päeva pärast. Kusjuures olin paprika juba maha kandnud ja vahepeal isegi ei kastnud enam neid karpe, kuid siiski tärkasid nad pikkamisi.






Madal kirsstomat (23.03.13)



Tomatikasvatus 23.03.13




Anee külvatud tomatid. Triibulised (23.03.13)




Hugo (1 a 7 kuud) on mul alati abis tomateid pikeerimas ja kastmas. Ei lõhu ega kisu taimi, kuigi ma seda kartsin tema vanuses lapselt. Hoolitseb nende taimede eest sama õrnalt nagu mina. Vahel tuleb küll üleliigset vett topisdest ära kallata, kui Hugo on kastmisega pisut liiale läinud. Paar taime on kogemata katki läinud.


Pikeerisin märtsi algul külvatud tomateid 26.-28. märtsil omaette pottidesse.



Tomatikasvatus aprilli algul (07.04.13)

Tomatikasvatus aprilli algul (07.04.13)

Tomatikasvatus aprilli algul. Striped Stuffer. (07.04.13)

Tomatikasvatus aprilli algul (07.04.13)



Tomatikasvatus 24.04.13


Tomatid said toas kasvada pea kaks kuud. Selle ajaga kasvasid need väga kõrgeks - kõrgeim taim oli 70 cm pikkune. Tomatid seisid püsti üksteise najal ning hoidsid end ise lehtede abil kinni.

Tomatid viisime kasvuhoonesse 1. mail (mullu 6. mail). Sel aastal läks kasvuhoonesse kolimine palju libedamalt, kuna Renee mõtles välja efektiive plaani mulla töötluseks. Eelmisel aastal tegelesin mulla pottidesse panekuga üksi, kui Renee oli tööl ning täitsin 50 potti igas potsis eraldi mulda segades (segasin kasvuturba, musta mulla ja kanakaka graanulid). Sel aastal aga tõi Renee järelhaagise kasvuhoone juurde, sinna sisse kallasime 3 kotti kasvuturvast (180 l), 5 kotti musta mulda (45 l), aiakäru täie kompostist mulda (lehe ja muru kõdu) ning ca 2-3 l kanakaka graanuleid. Segasime selle korralikult läbi ning pottidesse ajamine käis väga kiiresti.


Kui eelmisel aastal kasvatasime 12 ruutmeetri suuruseses kasvuhoones 50 potti taimi (neist 44 tomatid), siis sel aastal oleme targemad ning ei topi kasvuhoonet puupüsti täis. Väidetavalt peab paika tõsiasi, et ühelt ruutmeetrilt saab ikka sama palju tomateid olenemata sellest, kui palju taimi sinna panna. Optimaalne on 3-4 tomatitaime ühel ruutmeetril. Sel aastal panime kasvuhoonesse 36 potti, millest 31 on tomatid (lisaks veel punane ja kollane paprika ning tšilli).


Tomatikasvatus 01.05.13 (osad juba kasvuhoonesse viidud, aga märkasin veel õnneks poole peal toas pilti teha).

Käib suuremat sorti mulla segamine

Muld pottidesse ja kasvuhoonesse valmis pandud. Istutasin taimed kasvuhoones.

Kui mullatöid tegime Hugo (1 a 8 kuud) uneajal, siis taimi istutasin juba koos temaga. Õigemini püüdsin Hugot küll liivakastis ja mujal aias tegutsemas hoida, kuid ta kippus ikka minu juurde. Lõpetasin tomatite istutamise kasvuhoonesse järgmisel päeval. Sel aastal olid tomatid kasvuhoonesse viies juba nii kõrged, et osad neist vajasid kohe sidumist.


Kõik tomatitaimed kasvuhoones (02.05.13)

No comments:

Post a Comment