Aed

Aed

Thursday, July 25, 2013

Vead tomatite kasvatamisel - õpime iga aasta midagi uut


Sel aastal on taas meie tomatikasvatuses kehvasti läinud. Taas sama muster, mis eelmisel aastal - algul taimed eriliselt jõulised ning järsku hakkavad kollaseks tõmbuma.

Tomatitaimed veel täies elujõus (04.06.13)

Paari nädala pärast on olukord kasvuhoones juba kehv (20.06.13)


Kui juuni keskel Itaaliast tagasi tulime, olid tomatitaimed juba hakanud kergelt kollakaks tõmbuma. Meelevaldne oleks seda ajada kastmissüsteemi peale, mis vahetult enne reisile minekut paigaldatud sai.

Ma olin vahepeal kaotanud usu, et mahetomateid üldse oleks võimalik kasvatada. Juuni lõpus käisime aga Rootsis, kus ühes mahetalus ööbides ja süües rääkisime ka tomatikasvatusest. Tomatitaimed olid seal ülimalt terved ja ilusad. Pottides oli neil poole vähem mulda kui mul. Muld loomulikult mahemuld. Aga nad kastavad maheväetisega oma tomateid iga nädal. Tõenäoliselt on meil ikkagi tomatitel toitainepuudus. Lisaks kahtlustasid rootslastest talunikud, et meie musta värvi potid võivad liiga palju soojust ligi tõmmata ja taimede juured on liialt kuumas.

Kastmissüteem kasvatab (liiga?) tiheda juurestiku. Eriti koonduvad juured sinna, kust tilgub vett. Aeg-ajalt kasvavad juured isegi vooliku sisse ning ummistavad vooliku. (20.06.13) 

Kirsstomat Vilma (20.06.13) Väga madal taim ja väga saagikas, aga lehed nii tihedalt, et vilju alumistest kihtidest raske korjata.

(20.06.13)

Suur tiigritomat (20.06.13)

Kollane meetomat (20.06.13)

Kastmissüsteemi veaks julgen praegu lugeda vaid selle, et see viib kiiremini toidu mullast välja, kuna uhub vett läbi. Samas olen kraanid suhteliselt kinni keeranud ning ülekastmist ei toimu. Kui me pärast Rootsi reisi juuli algul vaatasime erinevaid tomateid selle järgi, kui kuivas või märjas mõni oli, siis ühest korrelatsiooni ei leia. Tundub, et kastmine nii väga ei mõjuta tomatite heaolu. Küll aga kasvatab tomat meeletus koguses peeneid juuri kohta, kust tilgub vett ja üldse on kastmissüteemiga tomatite juurestik tihedam. See äkki tingib omakorda kiiremini toitainepuuduse, kuna juuri on mullakoguse kohta proportsionaalselt liiga palju. Aga kastmissüteemist me loobuda ei saa, muidu pole meil võimalik tomateid kasvatada. Meil on suvel oma käimised ning neist tomatite tõttu me ei loobu.

Praegu, juuli keskel ja lõpupoole, näevad tomatitaimed välja nagu nad peaks nägema vist umbes septembri keskel. Aga võib ju end lohutada, et ega me lehti söö. Tomateid iseenesest on. Need, mis esimestena külge tulid, on suured ja ilusad. Edasi oli taimedel toitainevaegus, õisi kukkus maha ja vilju praktiliselt ei moodustunud. See oli aeg jaanipäevast kuni juuli esimese nädalani, mil me Rootsis olime ja tomatite kasvamist ei jälginud. Tagasi tulles hakkasin tomatitaimi kastma kord nädalas ökoloogilise mereadru lahusega ning tomatite tipuosad on ilusti rohelised ja moodustub ka uusi õisi. Samas kahjustatud lehed on kollakas-lillakad ning mõni taim on prakitiliselt väljasurnud.

Olukord kasvuhoones (08.07.13)

Kollane meetomat (08.07.13). Väga tihe ja samas mahlane viljaliha. Magusapoolne (ideaalne röstsaia ja juustuga). Üks minu lemmiktomatitest.
Härjasüda (08.07.13)

Kardinal (08.07.13)

Kirsstomat Vilma (08.07.13) Vesised ja vähese maitsega viljad. Õrn nahk.


Esimesi tomateid hakkasime sööma 8. juulil, kui koju jõudsime. Siis oli juba päris mitu tomatit punased-kollased. Kirsstomateid lausa massiliselt. See on varem kui mullu. Sel aastal on mul vist pisut kehvemad sordid või pole lihtsalt osad tomatid mingi kasvatamisvea pärast nii mahlased nagu ma arvan, et need võiks olla. Esineb ka seda viga, et kogu vili ei valmi ühtlaselt - vilja tipud varre juurest on pealt rohelised ja puised (sama oli ka mullu).

Ökoväetis merevetikast, millega tomateid kord nädalas kastan.


Eelmisel aastal paanitsesin ma rohem, kui tomatitega ei läinud nii, nagu lootsin, sel aastal võtan tomatikasvatust kuidagi kergemalt.

Kohutav kollasus kasvuhoones (23.07.13)

Härjasüda (23.07.13)

Black Cherry (23.07.13). Täisulikud kobarad vaatamata kesistele kasvutingimustele. Viljad mustjas-punased. Maitseküllased, kergelt hapukad tomatid. Mulle meeldivad.

Suur tiigertomat (23.07.13). Kuiv ja liiga tugeva viljalihaga tomat.

Jõgeva sordiaretuse Visa F1 (23.07.13). Hapukad ja perfektselt ümara kujuga tomatid. Sobib hästi sissetegemiseks, toorelt söömiseks pole minu maitse.

Kollane meetomat (23.07.13)


Üks tomatitaim meie kasvuhoones on siiski veel ideaalses seisus. Selle ostsin jaanipäeva paiku turult; oli suhteliselt täbaras olukorras, aga mõtlesin, et proovin teda ellu äratada. Istutasin selle poest ostetud musta mulda (milles avastasin ka tagantjärgi ikka selle N-P-K väetise sees olevat). Ökotomatit seega sellest ei saa, aga vähemalt edaspidi toidan teda ökoväetisega. Samas kannab see taim üllatavalt vähe vilju - vaid üks suur ja korralik tomat on kuu ajaga külge tulnud, mõni väiksem on tekkimas. Kusagilt lugesin, et viljade arvukus pannakse paika juba taime varajases kasvustaadiumis ja kui seal on vigu (nt kuivus, toitainevaegus), siis ei tule ka hiljem palju tomateid. Aga sügiseni veel aega on, vaatame, mis sellest taimest saab.

Lihatomat, mille nime ei mäleta. (23.07.13) Toodud kasvuhoonesse jaanipäeva paiku.

Eelmise pildi tomatitaimel vaid üks vili (23.07.13)

Täna (25.07.13) töötasin pool päeva kasvuhoones ja korjasin tomatitaimedelt ära kolletunud ja lillakaid lehti. Kasisin taimi ikka tublisti - ära sai võetud kuhjaga kärutäis lehti. Paar ilusamat õuetomatit tõin kasvuhoonesse ja paar koledamat kasvuhoonetomatit viisin õue. Istutasin kasvuhoonesse ka ühe paarkümmend cm pika tomati, mille leidsin maasikapeenrast. Ei oska selle päritolu tuvastada, ehk on linnud selle seemne levitajad. Otsisin ka turult ja poodidest tomatitaimi, et vahetada välja koledamaid taimi, aga enam ei müüda kusagil.


Parem pool kasvuhoonest pärast puhastustööd (25.07.13)



Vasak pool kasvuhoonest; all vasakul väike on maasikapeenrast leitud tomatitaim (25.07.13)

Tomatitaimede kasimine (25.07.13)

Kollane kirsstomat (25.07.13)

Black Cherry (25.07.13)

Korjasin ära ka suure osa küpseid tomateid, kuna hetkel ei jõua enam ära süüa. Tomatid panen purki ja talvel sööme pastakastmena - üks lemmiktoite minul ja Aneel.

Tänane saak (25.07.13)

5 comments:

  1. Kas nõgeseleotis ei sobi ökoloogilise kasvatamise juures väetiseks? (Ei tea sellest teemast eriti midagi, lihtsalt oma tomatite juures olen terve suve ainult seda väetamiseks kasutanud.)

    ReplyDelete
  2. http://tomaattisivut.blogspot.com/2012/06/tomaatin-lannoittaminen.html
    siin soomekeelne õpetus kuidas tomateid ökoloogiliselt väetada,ehk on abi.

    ReplyDelete
  3. Tere!
    Kas Te kasvatasite Black Cherry tomatitaimed ise ette? Kas Teil on pilte BC noorest taimest? Ise kasvatasin neid eelmisel aastal ja kasvatan ka sel aastal, aga tahaksin näha, missugune BC peaks väiksena välja nägema, sest minu omad kasvavad toaaknal ja on suhteliselt pikad ja peenikesed. Eelmisel aastal, kui nad õue viisin, läksid varred muidugi tugevamaks ja saaki saime neilt ka palju.

    ReplyDelete
  4. Kuidas kirsstomatit hooldada,kas tulev kasvud ära võtta, või kasvabki põõsana, nagu Jumal juhatab?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleneb, kas tegu on madala või kõrge kirsstomatiga. Madalal taimel ei ole vaja kasvusid ära võtta, kõrgetel tasub kasvusid ikka ära võtta, aga võib rohkem harusid kasvatada kui suurte tomatite taimedel.

      Delete