Aed

Aed

Monday, July 30, 2012

Esimesed kurgid valmis

Meil on 7 avamaa kurgitaime. Ostetud sai 9, aga kaks ei jäänud ellu. Kurgitaimed on kasvanud väga vaevaliselt, kuigi ma neid korralikult kastan, kobestan ja ööseks kattelooriga kinni katan. Kanakakat ja kompostmulda said nad istutades ka. Viimase nädalaga on kurgid järksu kasvuspurdi teinud. Täna sõime esimesed kaks kurki, aga kurke tundub nüüd päris palju tulevat ning mõnda aega saab vist täiesti oma kurkidega läbi. Dolomit on väga hea sort, otsad pole kibedad, saagikus on kõrge ja kurgid ei paisu liiga priskeks; kusjuures lehtede mass on tagasihoidlik. Sobib hästi ka sissetegemiseks.

 Juuli viimasel nädalal valmisid esimesed kurgid (30.07.12 sõime esimesed)

Avamaakurk Dolomit

Seevastu kasvuhoonekurk meil väga viljakas pole, enamus õisi on maha kukkunud. Sordi nime ei tea, aga on pikk kurk. Üks kurk valmis mõned nädalad tagasi, kuid oli täiesti kibe ja tuli ära visata. Praegu valmib järgmine ning erilist lootust selle suhtes pole, on ka selline otsast vibalik. Kasvab pea alaspidi :)

Kasvuhoonekurk (30.07.12)

2 comments:

  1. Kuna meie muidu väga rikkalik kurgipeenar maal on ka sel aastal pisut nagu virelenud, siis äkki on lihtsalt kehv kurgiaasta? Meil on õunu tänavu ühe käe näppudel üle lugeda - kuigi otsest põhjust selleks ju pole. Ja maasikatega on lugu nii, et siiamaani võib ämbritega korjamas käia - ennenägematu saak. Sama lugu vaarikatega. Kurgid aga on kehvakesed, katteloor samamoodi pea terve suve olnud kasutusel, kuid esialgu piisab vaid igapäevaeineks. Aga see võib veel muutuda, sest terve august veel kurkidele kasvamiseks aega.

    Kui te ära olete kodust, kuidas su (kasvuhoonevälised) taimed kastetud saavad? Mu terrassililled karjuvad appi, kui nädalalõpuks ära sõita :/ Roheline kraam elab suht kenasti 2 päeva kastmata üle, kuigi temperatuur on päikesepaistes neil siin ikka meeletu. Olen osa potte tuppa tassinud, osad kastmispudelitega varustanud, kõik maksimaalselt varju tõstnud, aga alati on mõned isendid ikka katastroofi äärel. Ja btw tomatid on mul ikka veel toas :D Ei julge õue jätta, sest need kõvad vihmad siin ei hüüa üldse mitte tulles.

    ReplyDelete
  2. Kuidas kurgisaak üldiselt sel aastal on, ei tea, aga kui samas tempos edasi läheb, siis meil neid ikka tuleb (samas ei usu, et sissetegemiseks jätkub). Õunaaasta on vist jah kehv, vanemate juures on ka puud praktiliselt tühjad. Samas meie ainuke ja tibatilluke õunapuu kannab äkki sügiseks mõne vilja küll. Maasikad on meil alles esimese aasta taimed ja kannavad seetõttu tagasihoidlikult. Aga vanemate juures vanematel taimedel oli ikka korralikult maasikaid. Sama lugu ka vaarikatega - palju, ussitamata ja suured marjad.

    Suvel olen maksimaalselt ära olnud neli päeva, see oligi eelmisel nädalal. Õues sadas õnneks vahepeal ka vihma ning kõik õuetaimed olid rahul ja selle ajaga kenasti kosunud. Kuna kasvuhoones on nüüd kastmissüsteem välja lülitatud (ja ka enamus pottidest eemaldatud), siis lootsin, et taimed saavad 4 päeva hakkama. 3 päeva on varem saanud, kuid kergelt on lehed longu vajunud. Mõtlesin, et mis see üks päev lisaks teeb. Kui koju jõudsime, läks mulle külla tulnud vanaema esmalt mu kasvuhoonet vaatama. Tuli tagasi ja teatas kurvalt, et kahjuks on mu tomatitaimed surnud. Ei uskunud, et nii hull on olukord. Olid muidugi täiesti närtsinud ja longus, aga ma uskusin, et kiire veesüst äratab nad ellu. Umbes 3-4 tunniga tõusid jalule ja elavad kenasti edasi. Eks kindlasti selline ajutine närtsimine vähendab edasiste viljade moodustumist, aga kõik pole õnneks kadunud :)

    ReplyDelete