Aed

Aed

Thursday, July 12, 2012

Maheaedniku tuleproov

Oma aias söödava kasvatamise väärtusskaalal on minu jaoks primaarne nende ökoloogiline puhtus. Eelistan ka toidu ostmisel võimalusel alati mahedat, kuid sageli jääb see lihtsalt uskumise küsimuseks. Kui ise kasvatan, tean täpselt, mida kasutan.

Mahepõllumajanduses ei kasutata sünteetilisi väetisi ega taimekaitsevahendeid. Need pulbrid-tilgad on seni minu jaoks kõik suhteliselt abstraktsed tundunud, kuna neid ise kunagi näinud ega kasutanud polnud. 

Juuni viimastel päevadel avastasin aga paprika- ja tšillitaimedel esimesed putukad. Paprikad olid mul seni väga võimsad ja moodustasid palju vilju. Kohe ei osanud putukatele kuidagi reageerida. Olime pika nädalavahetuse kodust eemal ning tagasi tulles sain aru, et need putukad teevad ikka paprika kahjustamisel tõsist tööd - lehti ja vilju oli juba kõvasti maha langenud ning uued õied kõik imepisikesi oranžikaid putukaid täis. Jooksin aianduspoodi abi otsima. Mul soovitati esmalt putukad surveveega maha pesta, kuid kindlasti tõrje ka teha. Nägin, et valikut pole, sest vastasel korral jään paprikatest täiesti ilma. Leidsin putukatõrjevahendi, mille pakendil on märge, et on lubatud kasutada ka mahepõllumajanduses. Ostsin ka mürgipritsi, kuna kastekannuga selle tööga hakkama ei saa.

Lehetäid paprikal (06.07.12)


Tassisin paprikad ja tšillid kõik kasvuhoonest välja maja ette kivisillutisele, pesin taimed surveveega puhtaks ning välisel vaatlusel olin eemaldanud kõik lehetäid. Lahustasin vahendi vees ja pritsisin kõik taimed üle. Korjasin kõik mahakukkunud lehed kokku ja viskasin karbi sees prügikasti, mitte ei viinud neid komposti. Taimed seisid terve päeva õues tuule käes. Pritsisin vahendit kasvuhoones ka kivipõrandale, kus seisid enne paprikapotid. Uurisin kõrvalasuvaid tomatitaimi - neil ei märganud ühtegi kahjurit. Olen kuulnud, et lehetäid jms putukad ei liigu tavaliselt ühelt taimeliigilt teisele, et igal taimel on nö oma kahjurid. Seetõttu ei kartnud ka lehetäide sattumist tomatilehtedele. Tassisin lõpuks südaöösel paprikad tagasi kasvuhoonesse.


Paprikad, mis läbinud lehetäi tõrje (06.07.12 viisin maja ette kivile, et ükski teine taim lehetäidega kokku ei puutuks)

Järgmisel hommikul paprikaid uurides avastasin, et lehetäid on vaatamata pritsimisele tagasi. Nendega olid kaetud nüüd juba ka kõrval asuva baklažaani lehed ning mõned neist avastasin ka tomatiõite pealt. Kiiruga viskasin kõik paprikad kasvuhoonest välja, samuti baklažaani ja ka selle ühe tomatitaime, millelt kahjurid leidsin. Tassisin uuesti, nutumaik suus, paprikad ja baklažaani maja tagant kasvuhoonest maja ette kivisillutisele (kus ükski teine taim ei kasva ja lehetäidega nakatunud ei saa) ning pesin taimed puhtaks. Pritsisin ka kõik taimed uuesti üle. Lehetäidega nakatunud tomatitaime tõstsin õue ja enam kasvuhoonesse tagasi ei vii.

Paprikad uuesti (07.07.12) kasvuhoonest välja visatud, taas vaja tõrje teha.

Nüüdseks on paprikad juba pea nädal aega õues tuule käes räästa all seisnud. Olen käinud neid uurimas ja enam ei tundu ühtegi putukat nende peal liikuvat. Taimed võib tagasi kasvuhoonesse viia (12.07.12).

No comments:

Post a Comment