Aed

Aed

Wednesday, June 27, 2012

Aedniku muremõtted

Aias pole siiski vaid nii, et muudkui lilled õitsevad ja viljad valmivad. Koos vihmapilvedega saabusid meie aeda ka esimesed murepilved. 
Herneste korduskülv (26.06.12)


Üks tärganud hernes 

Seda, et 8. juunil külvatud hernes kuidagi üles tõusta ei taha, olin pidanud algul liiga sügavale külvatud seemne põhjuseks, kuid juba eelmisel nädalal olin enam kui kindel, et keegi on lihtsalt mu külvatud herned nahka pistnud. Eile (26.06) kobestasin ja rohisin pärast vihma kogu hernekasti ja leidsin mitmesajast külvatud seemnest tervelt 2 tärganud hernest. Ei tõota just suurt saaki, arvestades, et olime jätnud hernestele 300x120 cm mõõtudes kasti. Kes need ära sõi, pole aimu; arvan siiski, et linnud. Kui ma linde talvel toita tahan, pole neid kusagil, aga kui herneid külvama hakkan, on kohe salaja platsis. Külvasin täna uued seemned maha ja panime katteloori peale, et keegi ligi ei saaks. Katteloori tõmbasime peale ka maasikakastile, kuna ka maasikatelt on mitmeid marju ära tassitud. 
Kaks õues kasvavat kurgitaime on ka otsad andnud, teised kasvavad väga visalt, eriti kasvu ei lisandu. Neil hoian aeg-ajalt ka katteloori peal. Kasvuhoonekurk lasi ühe kurgihakatise ära kuivada, aga üks uus on juurde kasvanud.


Tegelikult ongi me suurim murekoht hetkel just kasvuhoone. Tomatitel on juba mitu nädalat midagi viga ja nüüd pärast jaanipäeva tegi mind taimede olukord lausa väga kurvaks - kollased on taimed - nagu sügis oleks. Lehed hakkasid kollaseks ja veidi ka krussi kiskuma juba mitu nädalat tagasi, ka õisi kukub maha. Renee ema arvas, et nad ei saa piisavalt õhku ja puhastas taimed alumistest lehtedest vabaks. Eemaldasin enamus pottidest ka maitsetaimed ja istutasin need õue. Seda, et till ei sobi tomatiga kokku, sain aru juba ammu, kuna tilliga ühes potis kasvav tomat oli esimene taim, mis kollaseks tõmbuma hakkas. Aga ma ei usu, et väikesed basiilikud tomatite rammu on ära võtnud, pealegi pole neid igas potis. Potid on meil tõesti suured, iseenesest mulda peaks jaguma, aga potis urkides saan aru, et see on paksult, kohe väga paksult, juuri täis. Panin kõikidesse pottidesse nii palju mulda juurde, kui veel mahtus, et taimed saaks lisatoitu, kuid olukord ei läinud paremaks. Kuigi tomatid on saanud kahel korral kanakakat, kahtlustasime, et toitaineid on siiski väheseks jäänud. Täna hommikul kuulsin Vikerraadisos Maaülikooli teadurit rääkimas maheviljelusest. Ta rääkis, et tomatite kasvatamisel ei olegi kanakaka kõige parem variant, kuna forsseerib algselt tomatite kasvu, kuid samas "põlevad" toitained kiiresti läbi. Oma kompostist saadav multš pidavat olema parem variant, kuna siis saab taim toitaineid õigetes kogustes ja järjepidevalt. 


Juunikuus kollakaks tõmbuvad tomatitaimed panevad muretsema

Renee oli ka tomatite pärast mures ja pani üleeile kõigile tomatitaimedele ühte teist kanakaka baasil orgaanilist väetist juurde. Nüüd jääme vaid lootma, et tomatid sellest kosuksid. Kahtlustan ka tilgaga kastmist, mis neid pidevalt niisutab. Minu vanemad on kogu aeg rääkinud, et tomatid ei taha pidevat kastmist, vaid neid peab olenevalt kuumusest 3-7 päeva tagan korralikult kastma. Katsetame nüüd nii, et kastmissüsteem on praegu kinni ja kastame käsitsi. Vaatame, mis saab. Me oleme sinna kasvuhoonesse nii palju aega ja raha pannud, et tomatisaagist oleks küll väga kahju ilma jääda.

5 comments:

  1. Mina panustaks sinna liigsele kastmisele, mu ämm, kes terve elu kõike ise kasvatanud õpetas, et kasta üks kord korralikult ja siis päev-kaks ära kasta. Olengi nii teinud. Taimed kasvavad kasvuturvasel kastis/potis ja väetist ma pole üldse pannud. Temperatuuri hoian ka 24/7 ühtlase.

    ReplyDelete
  2. Arvan ka, et tegemist on liigse kastmisega. Mina kastan vaid korra nädalas keskpäeval, aga siis väga põhjalikult. Muide, kui tomatitel alumised lehed ära võtta, siis võib neist leotist teha, millega hiljem kasta. Ka nõgeseleotis on hea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tänan heade soovituste eest. Olen nüüd ka paar nädalat käsitsi kastnud (umbes kaks korda nädalas). Olen ka tomatite alumised lehed säilitanud veeämbris, kuid sellega tomateid veel kastnud pole. Peaks tõesti katsetama. Nõgeseleotist ei julge teha, kuna naabrid ehmatavad haisu peale ära (mul vanaema maal teeb seda).

      Mul plaanis kohe kindlad katsed teha - turgutada taimi erinevate vahenditega ja selle põhjal teha järeldus, mis kõige paremini aitab. Eks kirjutan kindlasti mõnes uues postituses tomatite olukorrast veel.

      Delete
  3. Kui suured potid teil tomatite jaoks on, st mitu cm on läbimõõt? Esimesel aastal olid meil mõned 25 cm, need osutusid liiga väikeseks. Nüüd on kõik taimed 30 cm pottides, mis on igati sobivad.

    Aet, meie oleme oma tilkkastmisega väga rahul (kolmas aasta edukat tomatimajandust just selle süsteemiga) - aga seda tõesti tilgub väga aeglaselt tilkhaaval ja mitte vulinal. Võimalik, et teil oli liiga kiiresti tilkuma pandud.

    Me kasutasime tänavu spetsiaalset tomatiturvast ja taimed on küll mõneti kiduramad, kui mullu, nii et järgmisel aastal paneme ikka jälle tavalist korraliku mulda.
    Meil on esimesed tomatid valmis, väga mõnusad ja magusad on. Pilti pole veel teha jõudnudki, sest lapsed on tomatid lennult haaranud ja suhu pistnud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pille, tänan info eest. Ma mõtlesingi just Sinu käest uurida tilkkastmissüsteemi kohta, kuna Sa seda juba mitu aastat kasutanud. Uurin veel, millist toitu tomatitele kevadel ja ka jooksvalt annad; st kas ja milliseid väetisi kasutad?

      Delete